Bug gezien? Opmerkingen? Contacteer ons!

Componist Frits Celis ontvangt eerste editie Prijs Peter Benoit

Geschreven op 19/02/18

173_4j95kj.jpg

Op 6 maart dit jaar zal componist Frits Celis de eerste editie van de Prijs Peter Benoit ontvangen. Hij krijgt de prijs voor zijn bijzondere bijdrage aan het Vlaamse creatieve muziekleven en ter bekroning van zijn rijk gevulde carrière. De nieuwe prijs is een initiatief van het Peter Benoitfonds en bekroont componisten, uitvoerders en onderzoekers die zich onderscheiden in het bevorderen van Vlaamse klassieke en hedendaagse muziek. De winnaar ontvangt een geldprijs, dit jaar ten belope van 5.000 Euro, en mag zich 'Laureaat van de Prijs Peter Benoit' noemen.

"Met deze prijs willen we een vernieuwende en actieve bijdrage leveren tot de uitvoering en de creatie van Vlaamse muziek en tevens onderzoek naar ons muzikaal erfgoed stimuleren", zegt Patrick Verhoeven, voorzitter van het Peter Benoitfonds en tevens juryvoorzitter. "De jury kwam snel tot het besluit dat Frits Celis de geknipte laureaat is voor deze eerste editie van de prijs, die het oeuvre van een componist bekroont. Zijn composities, zowel kamermuziek als symfonisch werk, leverden een grote creatieve bijdrage aan het Vlaams muziekpatrimonium. Daarnaast had de jury waardering voor de carrière van Frits Celis als dirigent en muziekdirecteur bij de Vlaamse Opera, zijn kwaliteiten als muziekpedagoog die vele jonge generaties inspireerden en zijn blijvende, diepe artistieke belangstelling voor het Vlaamse muziekleven."

De Prijs Peter Benoit zal uitgereikt worden tijdens de jaarlijkse Peter Benoit Herdenking op dinsdag 6 maart om 20.00 in de Blauwe Zaal van deSingel te Antwerpen. Het Symfonieorkest en Kamerkoor van het Conservatorium Antwerpen brengen onder leiding van Frank Agsteribbe en Luc Anthonis en met solist Aldo Baerten het Concerto voor Fluit en Orkest van Peter Benoit, naast Ode à Louis XVII (januari 1920) van August De Boeck, werk van Joseph Ryelandt en Paul Gilson. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van de Stichting Conservatorium Antwerpen: www.stichtingconservatorium.be

Naar aanleiding van de huldiging geeft het Peter Benoitfonds een monografie over haar stichter Edward Keurvels, die Frits Celis in 1968 schreef, opnieuw uit. In het najaar van 2018 zal het Peter Benoitfonds een hedendaags concert organiseren met werk van Frits Celis.

De Prijs Peter Benoit kwam tot stand met de steun van Sabam, Vlaanderen-Europa en de Componisten Archipel Vlaanderen.

Over Frits Celis:

Frits Celis zag het levenslicht op 11 april 1929. Zijn vader was leerling van Edward Keurvels en repetitor bij de Vlaamse Opera. Frits Celis studeerde aan de conservatoria van Antwerpen, Brussel, Salzburg en Keulen. Zijn oeuvre telt 87 werken waaronder composities voor symfonisch orkest, kamermuziek, liederen en koorwerken. Zijn stijl evolueerde van een klassieke tonale gebondenheid naar een meer expressionistische en zelfs seriële schrijfwijze om uit te monden in een ongebonden atonaliteit. Frits Celis was dirigent aan de Muntschouwburg en de Vlaamse Opera. Als muziekdirecteur van de Vlaamse Opera voerde hij werk uit van zowel klassieke als hedendaagse Vlaamse componisten. Daarnaast was hij leraar aan het conservatorium van Antwerpen.
Frits Celis is auteur van de brochure August De Boeck, een eeuwfeest (1965) en mede-auteur van de monografie August De Boeck (1865-1937). Componist.

Over het Peter Benoitfonds:

Het Peter Benoitfonds werd een jaar na het overlijden van componist Peter Benoit (1834-1901) opgericht en is daarmee een van de oudste erfgoedverenigingen van Vlaanderen. Het Fonds heeft tot taak het werk en de nalatenschap van Peter Benoit en andere Vlaamse componisten te bewaren, te ontsluiten, te publiceren en te promoten. Het Fonds ondersteunt daarnaast hedendaagse componisten via programmatie en promotie van hun werk. Het Fonds opereert in de schoot van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waarvan Peter Benoit de stichter was, en werkt samen met het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en het Antwerp Symphony Orchestra.

Contact:

Patrick Verhoeven: pv@patrickverhoeven.be – 0477/30.12.26